Kuchnia jest jednym z najczęściej odwiedzanych pomieszczeń w domu. Nie powinna być zbyt małych rozmiarów (minimum 150 cm x 150 cm plus dodatkowa odległość umożliwiająca dostęp do urządzeń), z uwagi na niezbędną przestrzeń i możliwość manewrową dla osób z ograniczoną sprawnością ruchową oraz osób poruszających się na wózkach inwalidzkich lub balkonikach czy wózkach rehabilitacyjnych. Ściany w kuchni powinny być jasne, zwłaszcza, kiedy jest użytkowana przez seniorów. Odpowiednie rozplanowane urządzeń polepszy komfort codziennych czynności i zapewni bezpieczeństwo. Należy powstrzymać się od maksymalnego wykorzystania wolnego miejsca, np. przy ścianach, gdyż użytkownik musi mieć wygodny i łatwy dostęp do wszystkich elementów kuchni. Dzięki temu, osoba starsza lub niepełnosprawna będzie w stanie odpowiednio funkcjonować w pomieszczeniu i zadbać o jego czystość. Kuchnie winno się umieszczać na parterze domu, z racji częstego jej użytkowania. Pomieszczenie usytuowane na piętrze może być niepraktyczne i kłopotliwe.

Najlepszym rozwiązaniem jest pozbycie się progu, gdyż osoby z ograniczoną sprawnością ruchową, a zwłaszcza poruszające się na wózkach inwalidzkich, mogą mieć problem ze swobodnym przedostaniem się do pomieszczenia. Należy pamiętać, że dodatkowe stopnie bądź załamania w podłodze mogą również stanowić dyskomfort w przemieszczaniu się. Idealnym rozwiązaniem jest posadzka antypoślizgowa. Bardzo popularne są obecnie kuchnie otwarte, bez zbędnych drzwi. Jest to duża swoboda dla osób niepełnosprawnych i seniorów. W nowym budownictwie często pomieszczenia kuchenne połączone są z jadalnią bądź salonem. Pozwala to na uzyskanie większej przestrzeni manewrowej. Sporym minusem takiego rozplanowania pomieszczeń jest zapach, który dostaje się do innych pokoi i korytarza. Jednakże zamontowanie określonych urządzeń takich jak okap, w przypadku kuchni bez okien, jest dużą pomocą w takiej sytuacji. Wedle uznania użytkownika, można w pomieszczeniu kuchennym zamontować tzw. wyspę. Jest to praktyczne rozwiązanie, gdyż domownik uzyskuje kolejny blat, na którym może przygotować posiłek, jednakże nie sprawdza się w małych kuchniach z racji niewielkiej przestrzeni manewrowej. Wyspy są wspaniałym rozwiązaniem w przypadku dużych kuchni bądź kuchni połączonych z jadalnią lub salonem. Standardowe wyspy kuchenne są stabilne i posiadają jedną, niezmienną wysokość, jednakże jest możliwość montażu wyspy z regulacją, dzięki czemu osoba niepełnosprawna oraz starsza będzie mogła swobodnie z niej korzystać.

W kuchni ważnym elementem jest stół. Jest to dodatkowy blat, który może posłużyć do przygotowania posiłku, ale też umożliwi jego spożywanie w jednym miejscu. Osoby starsze i niepełnosprawne nie muszą w takich sytuacjach przemieszczać się do innych pokoi i niepotrzebnie zanosić posiłków w inne miejsce. Stół w kuchni z pewnością zapewni wygodę domownikom. W przypadku osoby poruszającej się na wózku inwalidzkim najlepszy będzie stół z regulowanym poziomem wysokości. Warto zaznaczyć, że sam blat nie musi być duży, by nie zajmował zbytniej powierzchni kuchni. Jeżeli natomiast stół znajduje się w wydzielonej jadali, jego wielkość będzie zależała od indywidualnych preferencji.

Odpowiednie rozplanowanie kuchni jest bardzo istotne. Najlepszym rozwiązaniem jest ustawienie wszelkich urządzeń i mebli w jednej linii, bez zbędnych skosów i załamań. Lodówka i zamrażalka winny być ustawione blisko drzwi, najlepiej w rogu przy wejściu do pomieszczenia, pozwoli to na swobodny dostęp do nich bez potrzeby podjazdu lub przedostania się w głąb kuchni. Kolejnym niezbędnym atrybutem kuchennym jest zlew wraz z suszarką. W dalszej kolejności mogą być usytuowane szafki z blatem. Płaszczyzna robocza (blaty), powinna znajdować się na wysokości od 80 cm do 85 cm, natomiast jej szerokość nie powinna przekraczać 60 cm. Takie wymiary doskonale sprawują się zarówno dla osób z ograniczoną możliwością ruchową jak i poruszającym się na wózku inwalidzkim. Jednakże należy tutaj wziąć pod uwagę budowę ciała oraz indywidualne preferencje użytkownika. Ciekawym rozwiązaniem są blaty wysuwane, dzięki którym osoba poruszająca się na wózku inwalidzkim nie będzie mieć problemu ze swobodnym podjazdem. Dodatkowy komfort mogą stanowić blaty regulowane. Standardowa długość płaszczyzny roboczej nie powinna przekraczać 300 cm, gdyż jest to niepraktyczne zajmowanie wolnej przestrzeni. Kanty blatów winny być odpowiednio wyprofilowane – zaokrąglone. Warto dodać, że płaszczyzna robocza jest szczególnie narażona na uszkodzenia, zarysowania i przecięcia. Przy doborze blatów, należy zwrócić uwagę na ich solidne wykonanie, gdyż te płaszczyzny mogą łatwo uleć zniszczeniu. Warto wybrać produkty o lepszej jakości. Ponadto, powierzchnie robocze w kuchni łatwo ulegają zabrudzeniom, przez co ważne jest aby ich czyszczenie nie było kłopotliwe i zbyt czasochłonne.

Szafki i półki stanowią niezastąpioną rolę w każdej kuchni. Należy zaznaczyć, że dla osoby niepełnosprawnej lub starszej, wiszące meble mogą stanowić duże utrudnienie. Dobrym zamiennikiem są szafki z automatycznie wysuwającym się wnętrzem. Takie rozwiązanie jest bardzo praktyczne, gdyż użytkownik ma bezpośredni dostęp do potrzebnych produktów bądź przedmiotów użytkowych. Osoba poruszająca się na wózku inwalidzkim uniknie możliwego upadku, sięgając po produkt umieszczony w głębi szafki. W zależności od rodzaju, półki w szafce wysuwane są pojedynczo bądź w całości. Innym udogodnieniem są szafki obrotowe, które w podobny sposób pozwalają na wykorzystanie całościowej powierzchni mebla i dostęp do każdego produktu i przedmiotu użytkowego. W przypadku zamontowania tego typu półek, należy pamiętać o matach antypoślizgowych, które uchronią przed możliwym zsunięciem się określonych rzeczy z ich powierzchni. Zalecany jest montaż półek na wysokości 30 cm (najniższa) do maksymalnie 85 cm (najwyższa). Bardzo praktyczne są również szuflady wysuwane, zainstalowane na odpowiednich prowadnicach z elementem blokady. Jest to nieocenione zabezpieczenie przed niepotrzebnym i całkowitym wysunięciem się szuflady z ryz.  Zalecane jest ustawienie produktów najczęstszego użytku na wysokości nie przekraczającej 130 cm, w celu łatwej ich dostępności. Innowacyjnym rozwianiem, w przypadku niewielkich przestrzeni kuchennych, są szafki zamontowane na prowadnicach z możliwością przesuwania ich w pionie. Dzięki temu, użytkownik zyskuje dodatkową przestrzeń manewrową, a niezbędne przedmiot użytkowe nie zabierają cennego miejsca na blatach kuchennych. Wszystkie drzwiczki otwierające półki i szafki muszą być lekkie w obsłudze, ponieważ osoba starsza oraz osoba z ograniczoną możliwością manualną może mieć problem z ich sprawnym opanowaniem. Powinny mieć zasięg otwarcia od 110 stopni do 180 stopni. Alternatywnym i dosyć popularnym zastosowaniem cieszą się szafki na kółkach, które z łatwością można wysunąć spod blatów kuchennych.

Dobór odpowiedniej płyty grzewczej jest ważnym punktem każdej kuchni. Osoby niepełnosprawne i starsze powinny wybierać płyty elektryczne lub indukcyjne, z racji bezpieczeństwa. Pozwoli to również na łatwe i swobodne przesuwanie garnków kuchennych po powierzchni. Dla lepszej wygody i jednakowego dostępu do każdego z palników, jest możliwość umieszczenia ich w jednej linii. Kuchenki gazowe z zamontowanymi palnikami mogą być problematyczne i ciężkie w obsłudze. Ponadto, zwiększają ryzyko pożaru. W przypadku piekarnika, zaleca się aby był wbudowany w szafkę kuchenną na wysokości około 60 cm od podłogi. Jest to odpowiednia wysokość zarówno dla osoby starszej jak i z niepełnosprawnością ruchową. Alternatywną opcją jest usytuowanie piekarnika kuchennego nad blatem kuchennym, obok płyty grzewczej. Montaż tego urządzenia pod płytą jest niepraktyczne i niebezpieczne, gdyż użytkownik będzie zmuszony pochylać się w celu jego użytkowania.

W asortymencie kuchennym kluczowa jest lodówka powalająca na przechowywanie produktów żywnościowych. Ważnym aspektem jest dobór urządzenia pod względem indywidualnych preferencji. Zalecane jest aby wysokość lodówki pozwoliła na swobodne użytkowanie, zarówno z pozycji dolnych jak w górnych urządzenia. Zamontowane środkowe półki powinny być zamocowane na wysokości  od 40 cm do 120 cm od posadzki. Chłodziarko-zamrażalki są mniej praktycznym urządzeniem, z racji ich sporych gabarytów co może być kłopotliwe dla użytkowników. Praktyczniejszym rozwiązaniem jest umieszczenie w pomieszczeniu kuchennym osobnej zamrażalki.

W wyposażeniu kuchni, ważne jest dobranie najbardziej funkcjonalnych urządzeń dla osób niepełnosprawnych i starszych. Zlewozmywak dla tej grupy osób powinien być wygodny, solidny i przede wszystkim prosty w czyszczeniu, osadzony na 80 cm wysokości. Idealnym rozwiązaniem są tutaj stosunkowo płytkie komory, dzięki którym codzienne czynności nie będą stanowiły większych problemów. Dzięki temu osoby starsze unikną ciągłego schylania się nad urządzeniem, a osoby na wózkach inwalidzkich będą mogły swobodnie sięgnąć po przedmioty znajdujące się w nim. Warto zaznaczyć, iż u osób niepełnosprawnych ruchowo zaleca się demontaż szafki dolnej lub montaż osobnej płyty wraz ze zlewozmywakiem. Dzięki temu podjazd nie będzie w żadnym stopniu kłopotliwy, a wózek inwalidzki nie napotka się na niepotrzebne blokady i przeszkody. Kolejną kwestią jest również dobór odpowiedniej baterii, która powinna być łatwa w obsłudze, prosta i lekka, najlepiej jednouchwytowa wraz z wyciąganą wylewką. Jest to jednakże kwestia zależna od indywidualnych preferencji. Równie przydatne i praktyczne są baterie wraz z przedłużoną wylewką.

w celu lepszej wygody użytkownika, można doposażyć kuchnię w zmywarkę. Będzie to z pewnością spore ułatwienie dla osób starszych i niepełnosprawnych. Wysuwane wnętrze pozwoli na swobodne umieszczenie naczyń w środku urządzenia. Zmywarka nie powinna być trudna w obsłudze zwłaszcza dla seniorów. Dzięki jej zastosowaniu, użytkownik zaoszczędzi wiele czasu i wysiłku, a codzienne czynności zostaną w znacznym stopniu ułatwione.

Ciekawym rozwiązaniem są nowoczesne okapy, które są sterowane pilotem. Takie zastosowanie jest doskonałym rozwiązaniem dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich, ponieważ jest to urządzenie, które musi być zamontowane na wyższych partiach.

Jeżeli jest taka możliwość i duża powierzchnia kuchni pozwala na wydzielenie osobnego pomieszczenia, można wykorzystać go na spiżarnię. Nie może być ona zbyt małych rozmiarów, gdyż osoby niepełnosprawne muszą mieć odpowiednią przestrzeń na podjazd wózkiem inwalidzkim. Zasady montażu szafek i półek spiżarni są takie same jak w przypadku kuchni. Wydzielone miejsce na spiżarnię, nie będzie tak często odwiedzane jak kuchnia, gdyż zalecane jest umieszczanie w tym miejscu produktów długoterminowych oaz przedmiotów używanych cyklicznie. W przypadku braku możliwości budowy spiżarni, warto zastanowić się nad osobną szafą, która będzie spełniać zbliżoną funkcję, jednakże będzie usytuowana w pomieszczeniu kuchennym.

Istotnymi błędami w rozmieszczeniu urządzeń kuchennych jest zablokowanie dostępu do okna. Użytkownik powinien swobodnie sięgnąć ręką do klamki i mieć możliwość bezproblemowego otworzenia go bądź uchylenia. Dodatkowym niepożądanym rozwiązaniem jest montaż zbyt ciężkich lub zbyt małych drzwi wejściowych do pomieszczenia. Idealnym wyjściem jest pozostawienie kuchni otwartej, jednakże w przypadku braku takiej możliwości warto zamontować drzwi przesuwane bądź harmonijkowe. Ostatnim, z pojawiających się błędów kuchennych są włączniki światła i gniazda kontaktów, które usytuowane są zbyt wysoko. Osoba starsza i niepełnosprawna musi mieć do nich swobody dostęp.